Среща в Латвия

 

Трета партньорска среща в Лайдзе, Латвия

Състояла се от 23.05.2009 до 28.05.2009г.

Проектът „Европа- пъзел” ни обогати изключително много. Даде ни възможност да направим достояние и за другите училищния живот в Трето основно училище „Д-р Иван Селимински”. А той е наситен с изяви на ученици като артисти, певци, танцьори, художници, спортисти, владеещи английски език, знаещи и можещи по четене, писане, история, биология, география, химия, математика, … Но повечето от уменията на учениците и неуморния труд на учителите, оставаха нечути, затворени в рамките на училището. Проектът успя да разчупи тези рамки – нашите ученици и учители са видяни и високо оценени от нашите партньори от Литва, Латвия, Естония, Австрия и Германия.

Но може би, едно от най-хубавите неща, е възможността да се пътува, да се видят страните не на карта, не на снимки, а в действителност, да се разговаря с колегите, с учениците, с техните родители, не по Интернет, а лице в лице, да се докосват ръцете им, да се виждат грейналите им от усмивки лица, да се приема от тяхната доброта и спокойствие.

Много от споделените проблеми с латвийските колеги от Средното училище в малкото градче Лайдзе, бяха близки, даже еднакви, но имаше и какво да ни учуди, да ни накара да се замислим, да се опитаме да принесем и в нашето училище. Въпреки, че училището им бе старо и не ремонтирано, направи ни впечатление чистотата, цветните рисунки по стените в коридорите, направени от самите ученици, уюта на класните стаи, кътовете в тях с подредени предмети, изработени от сръчните ръчички на латвийските деца. Дворът на училището, огромен и потънал в цветя, зеленина, огласян от песните водни жаби(до училището има блато, едно от многото в тази страна) е абсолютно чист, с добре поддържана спортна площадка.

Домакините ни посрещнаха с непринудена радост и топлина, предложиха ни богата програма. Непрекъснато усещахме сърдечните, близки отношения между учители, ученици и техните родители, пазенето на традициите в тази далечна за нас страна, когато ни показваха и разказваха за миналото на Латвия, застанали до старинни останки на рицарски замъци, катедрали, вървейки по тесните улички на старите градчета Вентспилс, Кандава, Сабиле, Кулдига, столицата Рига, край лагерния огън на брега на Балтийско море. Учудваше ни преклонението на латвийците пред природата, тяхното умение да съхраняват, да творят красота от всяко пънче, от падналия клон, от обелената кора на дърво. С удоволствие слушахме техните народни песни, запявани от малки и големи. Даже слънцето не искаше да залезе и до 22 часа виждахме огненото му кълбо над водите на морето. В Латвия оставихме много приятели, с които се надяваме да се видим отново.                                         

Photo Gallery: Среща в Латвия

/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1465-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1466-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1471-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1473-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1601-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1602-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1603-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1604-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1605-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1609-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1613-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1614-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1626-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1627-jpg/
/album/photo-gallery-srjeshcha-v-latvija/imgp1630-jpg/

Търсене